WAEC GCE Physics Past Questions and Answer PDF (Theory and Objectives)

Filed in WAEC by on April 5, 2021 0 Comments

WAEC GCE Physics Past Questions and Answers PDF for Aug/Sept, Nov/Dec. Are you in your last stage of Secondary School Education or not in the School system (GCE) and you will write this year WAEC GCE exam? Download WAEC GCE physics Past Questions and Answers (Theory/Objectives) pdf and start reading.

WAEC GCE Physics Past Questions

I will like to answer some students who wants to know how to pass waec Physics. Physics in waec is divided into objective (50 questions) and theory (this is divided into section A and section B).

Your success in waec Physics begin if you can make sure to score minimum of 35 out of the 50 questions in the objective. You also need to make sure that you answer correctly 3 questions out of the 5 compulsory questions in section A of the theory. The same is also applicable for section B.

There are certain topics you need to master in waec Physics syllabus. I know the reason why you are here is to download WAEC GCE Past Questions in Literature in English PDF.

Facts About WAEC GCE Expo in Physics

I know that some people still find their way to see WAEC expo because of the sabotage working with WAEC. However, many people claiming to help you get WAEC life questions are deceiving you. They are only after your money.

Education is not a car race, or a do or die affair. From experience, you can pass WAEC by devoting your time to read your books and study past questions. Success in exam isn’t as hard as people make it look.

Looking for an “expo” is a distraction to lieu you away from adequate preparation for the exams.

The number of fraudulent people is increasing on a daily basis because of the crave of students to get expo to WAEC. And because there is high demand for an “expo,” people now venture into the business to make gain from students who are looking for a shortcut to pass an exam.

WAEC GCE Physics Past questions and answers (Previous Years)

1. Which electrical device does the diagram above illustrate?

(a) a.c. generator

(b) a.c. motor

(c) d.c generator

(d) d.c motor

ANSWER: A

2. A simple barometer is constructed using a liquid Q1 of density 16.2g/cm3. Calculate the least length of the tube to be used to measure pressure of 1.5 atmospheres. (Density of mercury = 13.6g/cm3, 1 atmosphere = 76.0cm of mercury)

(a) 1358 mm

(b) 957 mm

(c) 760 mm

(d) 638 mm

ANSWER: D

3. A bar AB is balanced horizontally on two knife edges as illustrated in the diagram above. Determine the weight of the bar.

(a) 10.0 N

(b) 20.0 N

(c) 40.0 N

(d) 50.0 N

ANSWER: C

4. To obtain a virtual, erect and magnified image from a thin converging lens, an object must be placed

(a) Between the focus and the lens

(b) at the focus

(c) between the focus and twice the focal length

(d) beyond twice the focal length

ANSWER: D

5. The diagram above represents a transverse travelling wave. Which two points are 180o out of phase?

(a) A and E

(b) B and D

(c) C and F

(d) D and H

ANSWER: D

6. Two objects P and Q of masses 100 kg and 20 kg respectively are 1.2 m apart on a horizontal surface. Calculate the net gravitational force acting on Q. (G=6.67 x 10-1 Nm2kg-2)

(a) 1.11 x 10-7 N towards P

(b) 1.11 x 10-7 N towards Q

(c) 9.26 x 10-8 N towards P

(d) 9.26 x 10-8 N towards Q

ANSWER: D

7. The primary of a transformer has 100 turns and its secondary has 200 turns. If the voltage at the primary is 100 V. determine the voltage at the secondary

(a) 50 V

(b) 100 V

(c) 200 V

(d) 400 V

ANSWER: C

8. In the diagram illustrated above, a block of mass M is at rest on a plane inclined at an angle θ to the horizontal. As θ increases, the velocity ratio of the plane

(a) Increases

(b) decreases

(c) remain the same

(d) decreases and later increases

ANSWER: A

9. When the speed of a car is halved, is kinetic energy is

(a) Doubled

(b) quartered

(c) halved

(d) quadrupled

ANSWER: B

10. A wire of length 400cm is stretched between two fixed pointed. When plucked its fundamental frequency is 150 Hz. Calculate the speed of the wave produced.

(a) 250 ms-1

(b) 625 ms-1

(c) 1200 ms-1

(d) 1500 ms-1

ANSWER: C

11. The diagram above illustrates a waveform. Determine the number of wavelengths in it.

(a) 4

(b) 3½

(c) 2½

(d) 2

ANSWER: C

12. A resistor with fixed resistance value is called a

(a) Restance box

(b) standard resistor

(c) shunt

(d) multiplier

ANSWER: B

13. Which of the following statements is not an advantage of an alkaline accumulator?

(a) The electrolyte does not need attention

(b) it can be recharged

(c) it has low internal resistance

(d) it has a much longer life than lead-acid accumulator

ANSWER: A

14. The diagrams above illustrate the wire connections to a three-pin plug. The wires P, Q and R respectively are:

(a) Live, neutral and earth

(b) neutral, earth and live

(c) earth, live and neutral

(d) earth, neutral and live

ANSWER: A

15. Which of the following statement about, parallel plate capacitors is/are correct? I. Capacitance of the capacitor is inversely proportional to the distance between the plates II. Capacitors can filter a, c, signals from d, c, III. Capacitors can store charges.

(a) I only

(b) I and II only

(c) II and III only

(d) I, II and III

ANSWER: C

16. A circuit contains three ammeters A1, A2 and A3 with readings of A2 and A3 shown as indicated in the diagram. Determine the reading of A1.

(a) 2 A

(b) 3 A

(c) 5 A

(d) 8 A

ANSWER: B

17. Which of the following statements about magnetic lines of force is not correct? They

(a) Pass through even non-magnetic materials

(b) run from the north pole to be shorted

(c) are in a state of tension and tend to be shored

(d) intersect one another.

ANSWER: A

18. In which of the following activities is an induction coil not useful?

(a) Investigation of high voltages

(b) Study of electric discharge

(c) Operation of X-ray tubes

(d) A.C. power transmission

ANSWER: D

19. In a series R-L-C circuit, R=10Ω, X = 4Ω and XL = 9Ω. The impedance of the circuit is

(a) 4.1Ω

(b) 5.0Ω

(c) 10.8Ω

(d) 11.2Ω

ANSWER: D

20. A student uses two compass needles to investigate the magnetic field around a bar magnet. Which of the following diagrams show the correct directions of the needles?

21. Which of the following particles may be emitted in a process of natural radioactivity?

(a) α=particles and β-particles

(b)α-particles and X-rays

(c) β-particles and X-rays

(d) λ-rays and X-rays

ANSWER: B

22. Which of the following situations is photoelectric effect employed? I. Automatic devices for switching on light at dusk II. Automatic doors in departmental stores III. Automatic devices for switching on air conditioners IV. Automatic voltage stabilization

(a) I, II and IV only

(b) I, III and IV only

(c) III and IV only

(d) I and II only

ANSWER: A

23. Which of the following radiations has the longest wavelength?

(a) Gamma ray

(b) Radio wave

(c) Infrared ray

(d) X-ray

ANSWER: B

23. In which of the following fields is radioisotopes not used?

(a) Medicine

(b) Oil industry

(c) Agriculture

(d) Weather forecast

ANSWER: D

24. A nuclide is represented by 7032B. Determine its neutron-proton ratio

(a) 0.5

(b) 0.8

(c) 1.2

(d) 1.5

ANSWER: C

The cost of the newly updated WAEC GCE Physics Past Questions and Answers is 1,000.00 naira only.

How to Get WAEC GCE Physics Past Questions PDF

Pay the sum of N1,000 to the account below:

Account Name: Thompson Inyang Etete
Account No: 0341259937
Bank: GTBank

MOBILE TRANSFER IS ACCEPTED

After Payment, send the following;

(1) Email address

(2) depositors name

(3) amount paid

To Thompson Inyang via Text or WhatsApp07085608069.

100% guaranteed.We will send your waec gce Physics past questions and answers in pdf download to your email immediately.

6 Steps To Pass WAEC GCE Physics Without Stress

There are courses you can’t study if you don’t have credits in WAEC at one sitting: courses like Medicine and Surgery. The reason is that the number of students that applied for those courses is high. Therefore, one of the ways to reduce the number of applicants is to make WAEC or GCE requirements as one sitting.

(1) Don’t panic

The fear of WAEC is one of the reasons why students fail the exam. You have to remain confident in yourself and ability to pass the exam. One of the things to do to boost your confidence level is when you start preparing for the exam early.

Early preparation helps you cover more relevant topics than late preparation. Late preparation can increase your stress level and eventually lead to poor performance.

(2) Source for past questions on various subjects you want to write

This will give you a hint of how WAEC questions are structured. This method helped me in chemistry back then. I understood how the practical, theory, and objective chemistry questions looked like.

And I was able to detect areas where WAEC like to focus much on through the trend of their past questions I have studied. Therefore, this made me focus on the most important areas and made my reading productive.

(3) Go through recommended textbooks

Go for recommended textbooks that explain better and can hasten your understanding. A textbook helped me for the practical aspect of chemistry back then.

I read the practical book and I was able to do very well in chemistry. Moreover, textbooks are needed for you to understand some questions you might be having difficulty to answer. Once you are able to understand it, it has become part of you.

(4) Ask your teachers about how WAEC allot marks

I remembered that when I wrote my GCE back then my teachers told me how WAEC allot marks. For example, practical physics, chemistry, and biology take 40% of the total mark while the theory and objectives take the remaining 60%. Knowing this will help your preparation.

Moreover, some of your teachers are WAEC examiners; they are familiar with the dos and don’ts of WAEC. So take their words with seriousness and take note of any area they ask you to note. They are instruments that can guide you to success.

(5) You must read instructions before you answer any question

For example, in mathematics there are questions that belong to other countries, so don’t attempt questions that are not meant for you.

(6) Work hard

Success is for those who study hard and give their best. There is no shortcut to success than to work hard and be studious.

WAEC GCE General Examination Instructions.

  1. Do not open your question paper until you are told to do so
  2. USE HB pencil throughout in the OBJ Section
  3. You are free to use Biro in the theory part
  4. You are allowed to use calculator to solve
  5. Make sure that you fill your name, Subject, paper, paper code and other examination details where necessary.
  6. Ensure that the texts in your question papers are boldly printed
  7. Behave yourself.
  8. Don’t let invigilators catch you using expo
DON'T MISS OUT!
Subscribe To

Our Mailing List To Get The New Updates!

Invalid email address
Give it a try. You can unsubscribe at any time.

Tags:

About the Author ()

This website has been created to cater for the need of the teeming population of those people who are in need of all sorts of past question papers and answers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

desi49 antarvasna xlxx سكس ruenu vagosex