WAEC GCE Past Questions and Answers on Chemistry PDF (Theory/Objectives)

Filed in WAEC by on September 21, 2021 0 Comments

WAEC GCE Chemistry Past Questions and Answers. If you will write this year WAEC GCE chemistry exam? Download WAEC GCE Past Questions and Answers on Chemistry (Theory/Objectives) pdf  and start reading.

WAEC GCE Chemistry Past Questions

I will like to answer some students who wants to know how to pass waec Chemistry. Chemistry in waec is divided into objective (50 questions) and theory (this is divided into section A and section B).

Your success in waec Chemistry begin if you can make sure to score minimum of 35 out of the 50 questions in the objective. You also need to make sure that you answer correctly 3 questions out of the 5 compulsory questions in section A of the theory. The same is also applicable for section B.

There are certain topics you need to master in waec Chemistry syllabus. I know the reason why you are here is to download WAEC GCE Past Questions in Chemistry PDF.

Facts About WAEC GCE Expo in Chemistry

I know that some people still find their way to see WAEC expo because of the sabotage working with WAEC. However, many people claiming to help you get WAEC life questions are deceiving you. They are only after your money.

Education is not a car race, or a do or die affair. From experience, you can pass WAEC by devoting your time to read your books and study past questions. Success in exam isn’t as hard as people make it look.

Looking for an “expo” is a distraction to lieu you away from adequate preparation for the exams.

The number of fraudulent people is increasing on a daily basis because of the crave of students to get expo to WAEC. And because there is high demand for an “expo,” people now venture into the business to make gain from students who are looking for a shortcut to pass an exam.

WAEC GCE Chemistry Past questions and answers (Previous Years)

1. What condition favours the formation of the product for the endothermic reaction, N2O4(g) —><—– 2NO2(g)

A. Decrease in pressure

B. A decrease in volume

C. An increase in pressure

D. A constant volume

ANSWER: A ( Decrease in pressure)

2. How many alkoxy alkanes can be obtained from the molecular formula C4 H4O4

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

ANSWER: C (3)

3. Element Y has two isotopes Y and Y present in the ratio 1:3. The relative atomic mass of Y would be

A. 20.5

B. 21

C. 21.5

D. 22

ANSWER: C (21.5)

4. 100.0g of KClO3 was added to 40.0 cm^3 of water to give a saturated solution at 298K. If the solubility of the salt is 20.0 moldm^-3 at 298K, what percentage of the salt is left undissolved? {K= 39, Cl = 35.5, O = 16}

A. 80%

B. 60%

C. 5%

D. 2%

5. Elements X and Y have electronic configuration 1S22S22P4 and 1S22S22P63S23P1 respectively. When they combine the formula of the compound formed is

A. XY

B. Y2X3

C. Y2 X3

D. Y X2

ANSWER: B (Y2X3)

6. A solution of 0.20 mole of NaBr and 0.20 mole of MgBr2 in 2.0 dm3 of water is to be analysed. How many moles of Pb(NO3 )2 must be added to precipitate all the bromide as insoluble PbBr2

A. 0.30 mol

B. 0.10 mol

C. 0.20 mol

D. 0.40 mol

ANSWER: A (0.30 mol)

7. Na2CO3 + HCl —-> NaHCO3 + NaCl. The indicator most suitable for this reaction should have pH equal to.

A. 3

B. 5

C. 7

D. 9

ANSWER: D (9)

8. A satuarted solution of silver trioxocarbonate (IV), was found to have concentration of 1.30 x 10-5 moldm-3 . The solubility product of the trioxocarbonate (IV) is

A. 8.79 x 10-15

B. 1.69 x 10-10

C. 1.82 x 10-11

D. 9.84 x 10-10

ANSWER: A (8.79 x 10-15)

9. When platinum electodes are used during the electrolysis of copper (II) tetraoxosulphate (IV) solution, the solution gets progressive

A. Acidic

B. Basic

C. Neutral

D. Atmospheric

ANSWER: A (Acidic)

10. Tetraoxosulphate (VI) ions are final test using

A. acidified silver nitrate

B. acidic barium chloride

C. lime water

D. dilute hydrochloric acid

ANSWER: D (dilute hydrochloric acid)

PAPER 2 (ESSAY)

SECTION A

1. Identify the solid remaining when each of the following is heated.
(a) lithium trioxonitrate (V)
(b) potassium trioxonitrate (V)
(c) calcium trioxonitrate (V)

2. (a) When calcium oxide and coke are heated in an electric furnace, the products are carbon (ii) oxide and calcium carbide (CaC2), write the equation for this reaction.

(b) The addition of water to calcium carbide leads to the formation of calcium hydroxide and ethyne. Write the equation for the production of ethyne.

3. Calculate the percentage by mass of silicon tetrachloride. [2 marks]
4. Ammonia, NH3, and phosphine, Ph3, are the hydrides of the first two elements in group 5.
(a) Draw a dot and cross diagram for the ammonia molecule. [2 marks]
(b) Sketch and explain the shape of the ammonia molecule. [3 marks]

5. The first ionization energy of chlorine is +1260KJmol-1.
(a) Define the term first ionization energy.
(b) State and explain the general trend in the values of the first ionization energy for the elements across the period, sodium to argon in the periodic table.

6. Compound A consisting of carbon and hydrogen only. The compound was found to contain 80% carbon by mass.
(a) Calculate the empirical formula of compound A using the data above.
(b) The relative molecular mass of compound A was found to be 30.
Use this information to deduce the molecular formula of compound A.
[H = 1.00 C = 12.00]

7. State two factors other than a change in temperature or the use of a catalyst that influence the rate of a chemical reaction.

SECTION B

1. (a) Two elements represented by the letters Q and R have atomic numbers 9 and 12 respectively.
(i) Write the election configuration of R.
(ii) To what group does Q belong in the periodic table.
(iii) Write the formula of the compound formed when Q combines with R.
(iv) Explain briefly, why Q is a good oxidizing agent.
(v) State whether R would be expected to form acidic or basic oxide.
(b) (i) State two assumptions of the kinetic theory of gases.
(ii) When some solids are heated, they change directly into the gaseous state. What name is given to this phenomenon?
(iii) List two substances which exhibit the phenomenon mentioned in (ii).
(iv) Write an expression to show the mathematical relationship between the rate of diffusion of a gas and its vapour.

2. An aqueous solution has a pH of 4.0.
(a) (i) What is the hydrogen ion concentration of the solution?
(ii) What effect will it have on litmus paper?
(iii) Which of the following salt solutions would have the same effect on litmus? Give a reason for your answer. NH4Cl(aq); NaCl(aq) ; CH3OON(aq).
(b) (i) Differentiate between a fine chemical and a heavy chemical.
(ii) Name two sources of air pollution.
(iii) Suggest one way of reducing air pollution in cities

3. (a) (i) Explain briefly the fermentation process.
(ii) Write a balanced equation for the fermentation of glucose.
(iii) What substance must be added to glucose solution to ferment it?
(iv) Explain briefly why tightly corked glass filled to the brim with palm wine shatters on standing.
(b) State one industrial application of each of the following methods of separation:
(i) Crystallization;
(ii) Fractional distillation.
(c) Explain the following terms:
(i) Saponification;
(ii) Esterification.
(d) Write a balanced equation to illustrate each of the terms in (c).
(e) i) What is hydrocarbon compound?
(ii) Name two principal sources of hydrocarbons.

The cost of the newly updated WAEC GCE Chemistry Past Questions and Answers is 1,000.00 naira only.

How to Get WAEC GCE Chemistry Past Questions PDF

Pay the sum of N1,000 to the account below:

Account Name: Thompson Inyang Etete
Account No: 0341259937
Bank: GTBank

MOBILE TRANSFER IS ACCEPTED

After Payment, send the following;

(1) Email address

(2) depositors name

(3) amount paid

To Thompson Inyang via Text or WhatsApp07085608069.

100% guaranteed.We will send your waec gce Chemistry past questions and answers in pdf download to your email immediately.

6 Steps To Pass WAEC GCE Chemistry Without Stress

There are courses you can’t study if you don’t have credits in WAEC at one sitting: courses like Medicine and Surgery. The reason is that the number of students that applied for those courses is high. Therefore, one of the ways to reduce the number of applicants is to make WAEC or GCE requirements as one sitting.

(1) Don’t panic

The fear of WAEC is one of the reasons why students fail the exam. You have to remain confident in yourself and ability to pass the exam. One of the things to do to boost your confidence level is when you start preparing for the exam early.

Early preparation helps you cover more relevant topics than late preparation. Late preparation can increase your stress level and eventually lead to poor performance.

(2) Source for past questions on various subjects you want to write

This will give you a hint of how WAEC questions are structured. This method helped me in chemistry back then. I understood how the practical, theory, and objective chemistry questions looked like.

And I was able to detect areas where WAEC like to focus much on through the trend of their past questions I have studied. Therefore, this made me focus on the most important areas and made my reading productive.

(3) Go through recommended textbooks

Go for recommended textbooks that explain better and can hasten your understanding. A textbook helped me for the practical aspect of chemistry back then.

I read the practical book and I was able to do very well in chemistry. Moreover, textbooks are needed for you to understand some questions you might be having difficulty to answer. Once you are able to understand it, it has become part of you.

(4) Ask your teachers about how WAEC allot marks

I remembered that when I wrote my GCE back then my teachers told me how WAEC allot marks. For example, practical physics, chemistry, and biology take 40% of the total mark while the theory and objectives take the remaining 60%. Knowing this will help your preparation.

Moreover, some of your teachers are WAEC examiners; they are familiar with the dos and don’ts of WAEC. So take their words with seriousness and take note of any area they ask you to note. They are instruments that can guide you to success.

(5) You must read instructions before you answer any question

For example, in mathematics there are questions that belong to other countries, so don’t attempt questions that are not meant for you.

(6) Work hard

Success is for those who study hard and give their best. There is no shortcut to success than to work hard and be studious.

WAEC GCE General Examination Instructions.

  1. Do not open your question paper until you are told to do so
  2. USE HB pencil throughout in the OBJ Section
  3. You are free to use Biro in the theory part
  4. You are allowed to use calculator to solve
  5. Make sure that you fill your name, Subject, paper, paper code and other examination details where necessary.
  6. Ensure that the texts in your question papers are boldly printed
  7. Behave yourself.
  8. Don’t let invigilators catch you using expo.

Quick Disclaimer!

Please note that downloadpastquestion.com.ng is not endorsed nor affiliated with this company/agency in any way. We get our exams materials from extensive research, feedback from past candidates who took the exam, and sometimes from certain testing agencies providing test material.
Candidates have shared their testimonials about questions from our materials being repeated in exams. All of the questions in our materials are either taken from past exams and are likely to appear on future exams. Nevertheless, we cannot guarantee that the same questions will appear again, yet still the material will surely help you succeed.

About the Author ()

This website has been created to cater for the need of the teeming population of those people who are in need of all sorts of past question papers and answers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *