JAMB Questions To Be Expected In Chemistry 2021/2022

Filed in JAMB by on June 10, 2021 1 Comment

JAMB Questions To Be Expected In Chemistry 2021/2022. JAMB Chemistry questions are easy to pass if one can pay close attention to some important topics in chemistry. There are topics in UTME chemistry syllabus that are repeatedly seen in JAMB questions.

JAMB Questions To Be Expected In Chemistry

In this page I will list those topics that every candidate writing JAMB UTME chemistry should pay close attention.

Expected Topics in JAMB Chemistry 2021

  1. Separating techniques
  2. How to determine empirical formula
  3. Balancing of equation
  4. Acid, Base, and Salt (Physical and Chemical properties, Neutralization rxn)
  5. PH Scale
  6. Isotopes
  7. Electronic configuration
  8. Gas Law
  9. Redox reaction
  10. Rate of chemical reaction (Le Chatelier’s principle)
  11. Carbon and its compound
  12. Hydrogen and its compound
  13. Nitrogen and its compound
  14. Sulphur and its compound
  15. Allotropes
  16. Aromatic and Aliphatic Hydrocarbon (Alkane, Alkene, Akyne, Benzene)
  17. Isomerism
  18. Alkanol
  19. Alkanoic
  20. Esterification
  21. Hardness of water
  22. Saponification

The above topics are grouped under organic, physical, and industrial chemistry.

Download: Chemistry past questions and answers: Click Here

Many students believe that chemistry is volatile and that is reason you need to adequately prepare to be able to score above 70 in it.

It is important that you know the chemical properties, physical properties, and laboratory preparation of no 11 – 14. Also naming of hydrocarbon and their differences and balancing of redox reaction are equally important. I have discovered that candidates who pay close attention to these areas in chemistry always perform well in the exam.

Read: JAMB Questions to be expected in Physics 2021

Some JAMB Chemistry Questions and Answers 2021

(1) An organic compound contains 60% carbon, 13.3% hydrogen and 26.7% oxygen. Calculate the empirical formula.

(A) C6H13O2

(B) C4H9O

(C) C5H12O

(D) C3H8O

[C = 12, H = 1, O = 16]
Answer – D

(2) The reaction between ammonia and ethyl ethanoate produces

(A) ethanol and propanamide

(B) ethanol and ethanamide

(C) propanol and ethanamide

(D) propanol and propanamide.

Answer – B

(3) 2-methylbutan-2-ol is an example of a

(A) secondary alkanol

(B) tertiary alkanol

(C) dihydric alkanol

(D) primary alkanol

Answer – B

(4) Chlorophyll obtained from green leaves of plant can be composed of more than one coloured component by the technique of

(A) crystallization

(B) hydrolysis

(C) chromatography

(D) sublimation

Answer – C

(5) The colour of the fountain water is

A. blue B. orange C. red D. yellow.

Answer – C

(6) Permanent hardness of water can be removed by

(A) filtration

(B) adding slaked lime

(C) adding caustic soda

(D) boiling.

Answer – B

(7) A solution which on treatment with hydrochloric acid produces a colourless, odourless gas which turns lime water milky is most likely to be a

(A) trioxocarbonate(IV)

(B) trioxonitrate(V)

(C) hydroxide

(D) chloride

Answer – A

(8) If chlorine is bubbled into water and the resulting yellowish-green solution is exposed to bright sunlight for a while, the solution will decompose giving out

(A) oxygen, thereby producing hypochlorous

(B) chlorine and oxygen

(C) oxygen and leaving behind aqueous hydrochloric acid

(D) oxygen, hydrogen and chlorine

Answer – C

(9) H3PO4(aq)+ H2O(l) → H2PO4–(aq) + H3O+(aq)

∆H = –13kJ at 298K

In the reaction above, an increase in temperature would

(A) have no effect on the reaction

(B) slow down the reverse reaction

(C) favour the forward reaction

(D)favour the reverse reaction

Answer – D

(10) Sulphur (IV) oxide bleaches by

(A) hydration (B) reduction (C) absorption (D) oxidation

Answer – B

(11) Which of the following gases can be collected by the method of downward delivery?

(A) Oxygen (B) Hydrogen (C) Chlorine (D) Ammonia.

Answer – C

Read Also: Free JAMB Past Questions for Science and Social Sciences

DON'T MISS OUT!
Subscribe To

Our Mailing List To Get The New Updates!

Invalid email address
Give it a try. You can unsubscribe at any time.

About the Author ()

This website has been created to cater for the need of the teeming population of those people who are in need of all sorts of past question papers and answers.

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Florence says:

    Thank you so much

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

desi49 antarvasna xlxx سكس ruenu vagosex